Βραβεία

Dentro aivaliJJJ

Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2015

«Αϊβαλί»
Βραβείο καλύτερου κόμικ
Βραβείο καλύτερου σεναρίου

Θέλω να ευχαριστήσω τα «Ελληνικά βραβεία κόμικς» και τους κριτές για την ιδιαίτερη τιμή να απονείμουν το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης για τα κόμικς αλλά και το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο graphic novel «Αϊβαλί» των εκδόσεων Κέδρος. Επίσης θέλω να συγχαρώ τους συναδέλφους και φίλους που βραβεύτηκαν στις υπόλοιπες κατηγορίες και μοιραζόμαστε σήμερα την ίδια χαρά.

Με την ευκαιρία όμως αυτή, επιτρέψτε μου να διατυπώσω κάποιες σκέψεις.

• Προσωπικά νιώθω πάντα ένα δισταγμό απέναντι σε τέτοιες διακρίσεις γιατί θεωρώ πως η τέχνη δεν είναι πρωταθλητισμός. Σίγουρα ένα βραβείο είναι μια δικαίωση για τους κόπους και την προσπάθεια κάποιου δημιουργού. Από την άλλη όμως, σχεδόν πάντα αδικεί ως «δεύτερα», έργα που μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά και πιθανότατα αγγίζουν το ίδιο τη σκέψη και τα συναισθήματα του κοινού.
• Είναι πολύ σημαντική η ανανέωση και το νέο ξεκίνημα που επιχειρείται στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Αποτέλεσμα ίσως και της ωρίμανσης της τέχνης των εικονογραφηγημάτων στην Ελλάδα που απαιτεί εκ των πραγμάτων ένα πιο «αντικειμενικό» πλαίσιο επιβραβεύσεων. Νομίζω όμως πως έχουν να γίνουν κάποια βήματα ακόμα ώστε να ξεφύγουν από την έντονη αυτοαναφορικότητα των βραβείων και να αποκτήσουν την αξιοπιστία που τους αξίζει σε ένα ευρύτερο κοινό.
• Η έντονη δραστηριότητα των Ελληνικών κόμικς που ζούμε στις μέρες μας παρά την κρίση, με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο δημιουργίας και τη σταδιακή αναγνώριση τους διεθνώς, δεν συνέβη ξαφνικά σήμερα. Έχει από πίσω της μια σημαντική πορεία 35 -40 χρόνων. Μια συνεπή διαδρομή από την εποχή ειδικών περιοδικών όπως η «Κολούμπρα», το «Μαμούθ», η «Βαβέλ», το «Παραπέντε» και τόσων άλλων, μέχρι πολύ αργότερα, το «Εννιά» και η «Γαλέρα». Όλα αυτά τα χρόνια η ανάγκη για συνεύρεση όσων αγαπούν τα κόμικς, ωθούσε πάντα δημιουργούς και αναγνώστες να μαζεύονται σαν μελίσσια γύρω από φεστιβάλ όπως εκείνο του Εύμαρου, της Θεσσαλονίκης στον Μύλο, της Βαβέλ στο Γκάζι και σήμερα στο convention του Comicdom.
Θα ήθελα λοιπόν τιμώντας την πρώτη γενιά των ανθρώπων που έβαλαν τα θεμέλια της «9ης τέχνης» στη χώρα μας και που εμείς σήμερα συνεχίζουμε στον δρόμο τους, να αφιερώσω τις δυο διακρίσεις που χάρισαν τα ανανεωμένα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς στο «Αϊβαλί», σε 4 μάχιμους και αγαπητούς δημιουργούς (τους αναφέρω με τυχαία σειρά):
Το βραβείο του «Καλύτερου κόμικς», στον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, στον ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ και στον ΑΡΚΑ και το βραβείο «Καλύτερου σεναρίου» στον σεναριογράφο ΤΑΣΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ.
Τους ευχαριστούμε πολύ.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Soloup.
(Comicdom.con.Athens 2015)
VraveiaAIVALIJ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s