Η Δίκη για το «Αϊβαλί»

AgioiSarantaSoloup

Αγαπητοί φίλοι,

την Παρασκευή (12/06/2015), οι εκδόσεις «Κέδρος», οι εξαιρετικοί μας δικηγόροι, οι μάρτυρες και μαζί μ’ εμάς κάποιοι φίλοι του βιβλίου που ήρθαν …απρόσκλητοι αλλά μας στήριξαν πραγματικά με την παρουσία τους, δώσαμε μια μάχη για το «Αϊβαλί». Αν και απέχουμε ίσως και μήνες από την τελική απόφαση του δικαστηρίου, η προσωπική αίσθηση που έχω απ’ όσα είδα και άκουσα –χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για το τελικό αποτέλεσμα- , είναι… συγκρατημένη αισιοδοξία.
Η αίτηση των αδελφών Μαρτίνου εκδικάστηκε προχθές και για άλλη μια φορά απορρίφθηκε το αίτημα για προσωρινή διαταγή που έθεσαν εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου. Η πρόεδρος πριν αρχίσει η δίκη, ρώτησε τους κληρονόμους Φώτη και Παναγιώτη Μαρτίνο αν επιθυμούν να αποσύρουν την αίτησή τους ενόψει και της νέας 2ης έκδοσης του βιβλίου που ήδη τυπώθηκε και κυκλοφορεί από την εβδομάδα που έρχεται. (Η πρώτη έκδοση έχει εξαντληθεί. Έτσι στη νέα έκδοση έχουν συμπεριληφθεί οι προσθήκες που είχαμε συμφωνήσει ήδη από τον χειμώνα με τον κύριο Φώτη Μαρτίνο και τον αδελφό του, ως δείγμα καλής θέλησης από την πλευρά μας.) Αυτό έφερε σε σχετική αμηχανία τους δικηγόρους των κληρονόμων, γιατί εκ των πραγμάτων έχουν καταρρεύσει πλέον όλα τα βασικά επιχειρήματά τους απέναντι στο graphic novel, σ’ εμάς και τις προθέσεις μας. Παρ’ όλα αυτά, η άλλη πλευρά δεν δέχτηκε ούτε καν να δει το βιβλίο και επέμεινε να εκδικαστεί η αίτησή τους.
Αναμένουμε πια την απόφαση του Δικαστηρίου η οποία όμως μπορεί να βγει και μετά από μήνες! Μέχρι τότε το «Αϊβαλί» κυκλοφορεί ελεύθερο (μετά από δύο απορρίψεις προσωρινής διακοπής της κυκλοφορίας του) και στη νέα του έκδοση, που αναιρεί στην πράξη με τις συγκεκριμένες βιβλιογραφικές προσθήκες, οποιαδήποτε ουσιαστική αντιδικία από την πλευρά των κληρονόμων. Από τη στιγμή μάλιστα που και οι ίδιοι έχουν δηλώσει δημόσια τις τελευταίες μέρες ότι το αίτημά τους δεν είναι πλέον οικονομικό, φυσιολογικά απομένει μια κίνηση καλής θέλησης και από εκείνους για να λήξει οριστικά αυτή η άδικη περιπέτεια για το graphic novel «Αϊβαλί».

Με αφορμή τις σκληρές μέρες που περάσαμε τον τελευταίο μήνα, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια την κυρία Άννα Βενέζη Κοσμετάτου, κόρη και κληρονόμο του Ηλία Βενέζη (του άλλου μεγάλου των Ελληνικών γραμμάτων που ανθολογείται στο «Αϊβαλί»), η οποία πήρε πρόθυμα δημόσια θέση υπέρ του βιβλίου και το στήριξε με επιστολή που κατατέθηκε στο δικαστήριο. Επίσης την κυρία Λώρα Μολυβιάτη, εγγονή και κληρονόμο της Αγάπης Βενέζη Μολυβιάτη (που επίσης η τραγική της αφήγηση για τον διωγμό των Αϊβαλιωτών εμπεριέχεται στο graphic novel), η οποία, όπως είδα με χαρά, υπέγραψε κι εκείνη με αυτήν την ιδιότητα, το κείμενο συμπαράστασης για το «Αϊβαλί». Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Ελένη Μυριβήλη, εγγονή του Στράτη Μυριβήλη που στήριξε εγγράφως με ένορκη κατάθεση το βιβλίο, αν και δεν την γνωρίζω προσωπικά.
Η συμπαράσταση των παραπάνω κληρονόμων, συγγενών τόσων σημαντικών δημιουργών, η ουσιαστική προθυμία ανθρώπων να βοηθήσουν ο καθένας από το πόστο του επειδή θεωρεί δίκαιο τον αγώνα μας, όπως και οι υπογραφές και τα μηνύματα πάρα πολλών πολιτών (απλών αναγνωστών αλλά και πανεπιστημιακών καθηγητών, φιλολόγων, δικηγόρων, κληρονόμων, καλλιτεχνών, ιστορικών τέχνης, εικαστικών, συγγραφέων, δημοσιογράφων, γελοιογράφων, δημιουργών κόμικς κλπ) είναι για μας κάτι παραπάνω από συγκινητική.

Soloup

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Η Δίκη για το «Αϊβαλί»

  1. Ο/Η George Trou λέει:

    Πολύ καλά νέα! Μακάρι να πάνε όλα κατ’ ευχήν.

  2. Ο/Η Χρήστος Ζάχος λέει:

    Μπράβο ρε φίλε!
    Μη διστάζεις, θα νικήσουμε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s